Jouw voorbereiding

Wat leuk dat je interesse hebt in Kraamtijd & Zo! Op deze pagina vind je informatie over alle voorbereidingen op jouw kraamtijd.

Aanmelden

Heb je onze website gelezen en wil je dat Kraamtijd & Zo jou komt helpen in je kraamweek? Dan kun je het aanmeldformulier invullen. Als we het aanmeldformulier ontvangen hebben dan neemt één van onze kraamverzorgsters contact met je op.

Tip: wacht niet te lang met aanmelden. We zijn met vier kraamverzorgsters en we kunnen een maximaal aantal gezinnen kraamzorg garanderen.

Kennismaking

Ongeveer 8 tot 10 weken voor je uitgerekende datum nemen we contact met je op. We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. In dat gesprek hebben we het over jullie wensen en verwachtingen. Natuurlijk beantwoorden we ook al jullie vragen!

Zorgverzekeraar en tarieven

De kraamzorg die Kraamtijd & Zo jou biedt, wordt door alle zorgverzekeraars vergoed. Meld bij jouw zorgverzekeraar dat je zorg aanvraagt bij Kraamtijd & Zo en dat wij zijn aangesloten bij Coöperatie Kraamzorggroep U.A. Ben je verzekerd bij De Friesland, FBTO, Menzis of Zilveren Kruis dan is dit niet van toepassing. Let op! Voor kraamzorg moet je een wettelijke eigen bijdrage van € 4,70 per uur betalen (2022). Dit uurtarief wordt jaarlijks vastgesteld.

Tip: bekijk in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar wat de hoogte van jouw bijdrage is. Bij je zorgverzekeraar kun je een kraampakket aanvragen.

Aantal uren kraamzorg

Met het Landelijk Indicatieprotocol (LIP) stellen we vast hoeveel uren kraamzorg jullie kunnen krijgen. Gemiddeld is het aantal uren kraamzorg dat je krijgt 49 uur, verdeeld over acht dagen. Het aantal uren kraamzorg stemmen we af op jouw persoonlijke situatie. Je kunt hierover meer lezen in onze aanvullende leveringsvoorwaarden.

Wat heb je nodig

In je kraamweek heb je een aantal spullen nodig voor jou en voor je baby. We hebben daarom voor een handige lijst gemaakt. Die lijst vind je hier of in het menu onder Informatie > Uitzetlijst.

De kraamweek

Vanaf het moment van de bevalling – of daarna – komen we met veel plezier voor jullie zorgen. Het is belangrijk dat het jullie week wordt en daarom doen we alles graag in overleg. 

Wat mag je van ons verwachten tijdens de kraamperiode?

  • De verloskundige assisteren bij de thuisbevalling of bij de bevalling in het ziekenhuis
  • We bieden professionele begeleiding bij het geven van borstvoeding en kunstvoeding. Kraamtijd & Zo heeft het borstvoedingscertificaat WHO UNICEF. 
  • We controleren jou en je kindje regelmatig en we hebben aandacht voor bijzonderheden. De resultaten van de controles slaan we op in het zorgdossier. Bij afwijkende controles nemen we contact op met jouw verloskundige.
  • Hygiëne is tijdens je kraamtijd erg belangrijk. Daarom maken we je badkamer en je toilet dagelijks schoon. We houden de was bij en we doen lichte huishoudelijke taken. Soms bereiden we de maaltijd voor.
  • Zijn er broertjes en zusjes in het gezin? Dan hebben we voor hen natuurlijk ook aandacht. Ook voor broertjes en zusjes verandert er veel tijdens de kraamweek.
  • Omdat we betrokken zijn en we onze kennis goed kunnen overdragen laten we jullie na de kraamweek met een gerust hart achter. Op de laatste dag dragen we onze zorg over aan Jeugdgezondheidszorg (JGZ). De wijkverpleegkundige maakt met jullie een afspraak voor een huisbezoek. Ook maakt ze een eerste afspraak voor jullie bij het consultatiebureau.

Dat we na een week klaar zijn betekent niet dat je ons niet meer kunt bellen. Ook als je na je kraamweek vragen hebt dan kun je altijd contact met ons opnemen.